Bruksmuseet

Under maj, juni och augusti är Museet öppet lördag och söndag klockan 12:00-15:00. Under juli månad öppet onsdag - söndag 12:00-15:00.

Åkers Bruksarkiv

Arkivet håller öppet för besökare hela juli månad lördag och söndag klockan 12:00-15:00. Inträde 20 kronor.

Vandringsleder

Under sommaren kan du och din fasmilj med fördel besöka Styånggångsleden och Marviksleden som hålls iordning av Åkers Hembygdsförening.

Kontaktpersoner för dig som vill utnyttja arkivet för din forskning eller för dig som planerar besök med hela grupper är Pehr Bengtsson, telefon 070-589 53 04 och Tomas Larsson, 070-343 49 67.

Inträde 20 kr. Grupper med guidning 45 kr per person.

Historik "Torsdagstramparna"

"Torsdagstramparna" har sitt ursprung redan från slutet av 1940-talet då några entusiastika Åkersbor, som kallade sig "Marviksgänget", ofta träffades ute i naturen runt Åkersskogarna.

De funderade då och då på hur man skulle kunna ge fler människor möjlighet att ta del av vår fina bygd.

År 1981 bestämde Harry Lindblad och några kompisar att försöka få med åkersbor på cykelutflykter.

En affisch ritades av Harry och sattes upp runt om i samhället.

Den första turen gjordes 1981 och man styrde färden mot Täby fäbod från 1570, Spånga som revs på 60-talet, runstenen vid Skämbylöt, berget vid Myrdalen och vidare mot Persberget bakom Skämby loge. Där tog man tog en kaffepaus. Vid varje stopp som gjordes, så fick man höra intressanta berättelser om platsen. Sträckan som avverkades under denna tur var 3 km och det var ett 30-tal deltagare som följde med på turen.

Första gången man kallade sig "Torsdagstramparna" var Kristi himmelfärsdag den 31 maj 1984. Det var den tjugofjärde turen och de 48 deltagarna var ute nästan en hel dag. Färden blev 25 km lång.

Totalt blev det 101 fantastiska turer i "Tortsdagstramparnas" regi, alla unika på sitt sätt, väl planerade och dokumenterade av initativtagarna.

Vandringsleder

Du vet väl att vi har två fina vandringsleder inpå knutarna. Marviksleden och Stång-gångsleden. De är 5 till 6 km långa rundslingor som för dig genom historisk och naturskön miljö. Se mer under fliken "Sevärdheter".

Kolmilan

Modellen av kolmilan som vi har i vår utställning "Från berg till kanoner och ut i världen" har nu skänkts till oss av GALLTORPSMILAN!

Stort och varmt tack!

Cyckeltur nummer 3 den 1 juni, samling vid Folkets Hus klockan 18:00, turen tar ca 2 timmar.

Tag med eget fika.

Välkomna

Vårens cykelutflykter.

Vi vill locka ut nya och gamla Åkersbor på utflykter i "Torsdagstramparnas" anda.

Tanken är att visa några trevliga utflyktsmål i vår närmiljö och förhoppningsvis kan det leda till att fler vill ge sig ut i hembygden på egna upptäckter.

Tider för vårens utflykter är planerade till "torsdagar", den 4 maj, 18 maj samt 1 juni.

Vi samlasvid Folkets hus klockan 18:00 och turena beräknas ta ca 2 timmar. Detta gäller samtliga turer.

Den första turen 4 maj bjuder vi på kaffe med bröd och då behöver du anmäla dig i förväg till Pelle Johansson via sms eller telefon 070-5358743 eller via mail pelle.johansson@hotmail.se snarast, dock senast 1 maj.

Till övriga utflykter behövs ingen föranmälan. Då kan de som önskar ta med eget fika.

Väl mött!