Åkers Hembygdsförening firar 20 år

Åkers Hembygdsförening bildades 1986 och fyller således 20 i år. Kanske skall vi säga Åkers nuvarande Hembygdsförening, för redan på 1920-talet bildades en förening som dock lades ned under 1960-talet efter flera års overksamhet.

20-årsfirandet skedde lördagen den 26 augusti med extra arrangemang vid museet. Ett av många uppskattat inslag, var teckningarna från mitten av 1950-talet. De elever vid Åkers Centralskola, som gick i sjunde klass någon gång mellan 1952 och 1957, kunde nu ta tillfället i akt och beskåda sina alster från teckningslektionerna. De som ville kunde även ta med sig sina halvsekelgamla teckningar hem. För de yngre fanns möjlighet att prova på tenngjutning.

På kvällen samlades sedan i Åkers Folkets Hus en stor skara medlemmar och inbjudna från övriga hembygdsföreningar i kommunen, representanter för Strängnäs kommun samt från företaget Åkers Sweden AB. Totalt var vi 110 personer. Efter en stunds underhållning av Åkersrevyn, bjöds på middag som avslutades med kaffe och tårtor dekorerade med bild av vårt museum.

Ordföranden hade också glädjen att till några välförtjänta medlemmar få utdela Sveriges Hembygdsförbunds hedersnål med krans. Efter många tal och lyckönskningar slutade kvällen med dragning i lotteriet. Första pris var en tavla, beställd till just detta evenemang och målad av Odd Sandberg, själv före detta Åkersbo.

Odd hade även, för just detta tillfälle målat en tavla som visar en del av det gamla bruksområdet. Den överlämnades av ordföranden och konstnären själv till företaget Åkers Sweden som tack för det mycket fina och omfattande stöd som företaget ger till hembygdsföreningen. Att vi för en mycket ringa kostnad disponerar det gamla sädesmagasinet för bruks- och hembygdsmuseum är ett exempel på detta stöd.

2006-08-28
Pehr Bengtsson